Kérdése van? Álláslehetőséget kínálna? Keressen! 06-30/581-72-16, bojtor.ildiko.mail@gmail.com

celli álláskeresők

celli álláskeresők

Állásinterjú? ... Miért Téged vegyenek fel?

2008. szeptember 17. - Cell-B.I.A.

Cseles kérdés az állásinterjún: miért válasszanak téged?

2008. április 29. 07:07

 

Miért önt venném föl? - a jól időzített kérdéssel a legtöbb álláskeresőt zavarba lehet hozni. Tényleg, miért is? Mi tudsz nyújtani a cégnek, amit egyetlen álláskereső sem? Készülj fel a kérdésre, amely a legváratlanabb pillanatban érkezhet! Tanácsok.

 

Még a tapasztalt álláskeresők is zavarba jönnek, ha az interjúztató közli velük, hogy a megpályázott posztra mások is jelentkeztek, akik tökéletes jelöltnek tűnnek, majd felteszi a kérdést: miért éppen az előtte álló pályázót alkalmazná? Ilyenkor a jelölt vagy elbizonytalanodik, és az interjúztató kihasználva a számára kedvező lélektani pillanatot, tovább kérdezősködik, hogy kiderüljön, a jelölt bizonytalan és felkészületlen, vagy felülkerekedsz a helyzeten és pár frappáns mondattal bizonyítod, hogy téged sem lehet leírni. De mire kívácsiak valójában az interjúztatók?

Reakcióidő, találékonyság

Gyors siker
© sxc.hu
Hogyha vagány vagy, és az állásinterjú közben rájöttél, hogy a megpályázot poszt nem neked való - ezért mindegy, hogy téged választanak-e -, megpróbálhatod poénnal elütni a kérdést. „Mert jobban vezetek, mint a többiek, itt áll a kocsim a sarkon, elvigyem egy körre?” A viccelődés rosszul is elsülhet, ezért, ha kell az állás, inkább maradj a komoly, informatív válasznál. Az interjúztatók ugyanis főképp néhány területre fókuszálnak, és jó, ha tudod, mik az elvárásaik, hogy azokhoz igazodhass.

Hozzáállás, ambíció, versenyképesség - a legfontosabb területek

1. Milyen képességeid, készségeid vannak (fontos, amit az álláshirdetésben is megjelöltek, például jó kommunikációs képesség, jó szervezőkészség, felelősségteljes magatartás, önálló munkavégzés, stb.)
2. Tájékozottság: mit tudsz a vállalatról, a munkakörről, amelyre jelentkeztél?
3. Hogyan kezeled a kínos helyzeteket? Magabiztos vagy-e vagy zavarba jössz? Hogyan vágod ki magad?
4. Tisztában vagy-e a saját értékeddel?
5. Mennyivel tudsz többet, mint ami az önetrajzodból kiderül? Vannak-e ambícióid? Megelégszel-e a felkínált állás nyújtotta lehetőségekkel?

Menedzseld magad!

Mindig lesznek olyanok, akik nálad okosabbak, rátermettebbek, esélyesebbek. Ezért ne arra törekedj, hogy rajtuk túltegyél, inkább arra koncentrálj, hogy önmagadat add. Vázold mindazt, amit előző munkahelyeden elértél - milyen pozícióban dolgoztál, milyen feladataid voltak, milyen projektekben vettél részt, mit értél el - tető alá hozott üzletek, sikeres tárgyalások, megszervezett és lebonyolított munkahelyi rendezvények. Emlísd meg a kihívásokat, amelyek vonzanak (nehezen megoldható, igényes feladatok, tárgyalás a problémás ügyfelekkel, gyors előremenetel, szakmai fejlődés, munkahelyi konfliktusok elsimítása, kapcsolattartás, stb.) Jó pont az interjúztatók szemében, ha hangsúlyozod munkabírásodat, nem zárkózol el a túlórától (megfelelő térítés fejében), és kiderül, hogy gyorsan be tudsz illeszkedni bármilyen közegbe: nem különcködsz, egyből megtalálod a közös hangot az emberekkel.

Sikeres feladatok, konkrét esetek

Ne elégedj meg azzal, hogy pár mondatban körülírod, mivel foglalkoztál előző munkahelyeden! Mielőtt rákérdeznének, válassz ki egyet azok közül a feladatok közül, amelyeket sikeresen végrehajtottál, és fejtsd ki, hogy milyen érdeked fűződött ehhez, mi motivált, mennyi energiát fektettél be, és hogyan érted el célodat. Ha pályakezdőként még nincs munkatapasztalatod, mesélj szakmai gyakorlatodról - mely cégnél, mit végeztél, milyen eredménnyel -, vagy válassz ki tanulmányi eredményeid közül egyet, amire különösen büszke vagy (átlagon felül teljesítettél), és amely szervesen kapcsolódik a munkakörhöz, amelyet be akarsz tölteni.

 

 


hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://celliallaskeresok.blog.hu/api/trackback/id/tr81668019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása