Kérdése van? Álláslehetőséget kínálna? Keressen! 06-30/581-72-16, bojtor.ildiko.mail@gmail.com

celli álláskeresők

celli álláskeresők

Állásinterjú? ... Mit ne ... 2.

2008. szeptember 22. - Cell-B.I.A.

Tíz mondat, amivel elvághatjuk magunkat állásinterjún

 

Vannak mondatok, amelyek ha kicsúsznak a szánkon állásinterjún, jelentősen csökkentik esélyeinket. A késés, a váltási szándék megmagyarázása, az előző főnök minősítése mind-mind karriergyilkos lehet, ha rosszul fogalmazunk. Összegyűjtöttünk tíz fordulatot, amit ne használjunk állásinterjún.

"Nem vagyok korán kelő típus"

A késve érkezők eleve jelentős lépéshátrányból vágnak neki az állásinterjúnak. A helyzetet azonban tovább ronthatja, ha a pályázó mindössze annyit tud felhozni mentségként, hogy nem kötött barátságot a vekkerórával. Senki nem szeret lusta, kényelmes munkaerővel együtt dolgozni, mivel a cégnél joggal feltételezhetik: ha már állásinterjúról is késik, hogyan tudja majd felvenni a fordulatszámot a hajtós hétköznapokban? Ha mégis elkéstünk, legalább igyekezzünk szalonképes kifogással - például dugó, forgalomelterelés - előállni. Persze az az ideális, ha egyáltalán nem késünk el. Nagyobb fejvadász cégek, tanácsadó irodák az állásinterjú előtt e-mailben még térképet is mellékelnek a helyszín zökkenőmentes megközelítése céljából. Ezt célszerű előző este alaposan áttanulmányozni és időben útnak indulni.

"Mindenre nyitott vagyok, minden ajánlat érdekel"

Ez a mondat akkor hangozhat el, ha bejelentkezünk egy fejvadász céghez és a tanácsadó arról kérdez, milyen állásra gondoltunk. Bár a legtöbb álláskereső ezzel a fordulattal alkalmazkodókészségéről, és sokoldalúságáról szeretné meggyőzni a személyzeti szakembert, a többségnek ettől a mondattól a hideg futkos a hátán. Aki állást keres, annak tudnia kell milyen területen vagy pozíciókban szeretne elhelyezkedni.

"Borzalmas volt a korábbi főnököm"

Az előző vagy jelenlegi főnök szidalmazása, ócsárlása mindig kiváltja az interjúztatók rosszallását, azon egyszerű oknál fogva: ha felveszik a pályázót, és egyszer majd távozásra kerül a sor, valószínűleg velük sem bánik majd kesztyűs kézzel és rossz hírüket kelti. Persze, nem kell letagadni, ha nem volt mindenkivel felhőtlen a viszony. Javasolt inkább diplomatikusan körülírni a kényes pontokat, szituációkat például így: szerepet játszik a váltásban az is, hogy nem mindenben kérdésben egyezett meg a szakmai álláspontom korábbi főnökömmel.

"Totális káosz volt az előző munkahelyemen. A kulcsügyfeleket elvesztettük, többek között a ..."

Az ex-főnökhöz hasonlóan a volt céget sem illik részletesen, bizalmas információkat kiadva kritizálni állásinterjún. Itt is a diplomáciai érzéken van a hangsúly.

"Nem szeretem a kötöttségeket"

Kreatív, művészeti állásoknál előnyös lehet ez a megjegyzés, a munka világában azonban rosszul hangzik. Még akkor se nagyon említsük, ha nem a munkastílusra, hanem az életvitelre kérdeznek rá. A munkaadó olyan jelöltet alkalmaz szívesen, aki hosszú távra tervez, pontosan és alaposan végrehajtja a kiadott feladatokat, ez pedig sok esetben kötöttséget jelent.

"A pénz miatt akarok váltani"

Ugyancsak vörös posztó az interjúztató szemében, ha a jelölt az anyagiakon kívül semmi mással nem tudja megindokolni munkahely-változtatási szándékát. Persze mindenki tudja, hogy az emberek jelentős részénél a fizetésnek, a juttatásoknak is nagy szerepe van a döntésben, mégsem illik ezt ennyire konkrétan nevén nevezni. Sokkal előnyösebb színben tűnhetünk fel, ha szakmai érvekkel indokolunk.

"Bruttó ... ezer forintot kérek egy hónapra, mert egy ismerősöm is ennyit kap"

Gyakori, mégsem célravezető érv, hiszen a dolgozók keresete a legkülönfélébb tényezőkből tevődik össze. Számít az iparág helyzete, a cég mérete, a pályázó szakmai múltja és nyelvtudása sem elhanyagolható tényező - ha érvelünk, ezekkel tegyük. A baráttól/ismerőstől származó béradatok azért sem mérvadóak, mert a kötetlen beszélgetések során a legtöbben erőteljesen kozmetikázzák felfelé béradataikat, hogy ne tűnjenek nevetségesnek a társaság szemében.

"Szeretek utazni és szeretnék külföldi kiküldetéseken is részt venni"

Bár ez a mondat nem minden esetben karriergyilkos, egyáltalán nem mindegy, milyen helyzetben, melyik pályázótól hangzik el. Míg mindez nagyszerűen hangzik egy kiváló referenciákkal rendelkező, jó pár éves szakmai múltra visszatekintő jelölttől, egy pályakezdő, vagy egy asszisztensi pozíció állásinterjúján egész egyszerűen erőltetett és nevetséges. Ezeknél a pozícióknál inkább a tanulékonyság, a fejlődés iránti vágy kihangsúlyozása viheti előre a jelöltet.

"Nem volt időm utánanézni a cégnek"

Nem minden vállalat nevesíti magát az álláshirdetésekben. Sokan inkább talányosan fogalmaznak, mint például "piacvezető multinacionális vállalat". Ebben az esetben nem is kérhető számon a pályázón a tájékozottság. Ám ha valaki előre tudja, hová megy, nagy hiba a céges honlapról megtudható információk mellőzése, az előzetes tájékozódás hiánya. Hasznos tehát, ha mindebből előre felkészülünk. Arra azonban vigyázzunk, hogy az interjún már csak olyan kérdéseket tegyünk fel, amire nem kaptunk választ a céges honlapon. Ellenkező esetben felületesnek tűnhetünk.

"Ki nem állhatom az adminisztrációs feladatokat"

Mindenki munkakörében akadhatnak kevésbé szeretett feladatok. Előfordulhat, hogy az interjún ebbe is belekérdeznek, de tartózkodjunk az indulatos kirohanásoktól! A kevésbé kedvelt feladat ugyanis az új helyen is előkerülhet, és felesleges volna emiatt elütni magunkat egy ígéretes lehetőségtől. Mondjuk inkább azt: az adminisztráció nem tartozott a kedvenc tevékenységeink közé, de a munka érdekes, változatosabb részei bőségesen kárpótoltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://celliallaskeresok.blog.hu/api/trackback/id/tr60675494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása