Kérdése van? Álláslehetőséget kínálna? Keressen! 06-30/581-72-16, bojtor.ildiko.mail@gmail.com

celli álláskeresők

celli álláskeresők

Ha már dolgozunk - Problémák a munkatársakkal...

2008. szeptember 20. - Cell-B.I.A.

Öt halálos munkahelyi bűn

2008. augusztus 19. 06:55

 

Össze vagy zárva egy harcos, egy irigy, egy önfejű, egy kapzsi és egy hanyag kollégával? Úgy érzed, néha a falra mászol tőlük? Vajon ők milyennek látnak téged? Tanácsok problémás mindennapokra.

 

A dolgozók elégedettségét – sok más tényező mellett – a munkahelyi kollektíva összetétele is befolyásolja. Ha sok ember kényszeresen össze van zárva nap mint nap, ki kell tapasztalni, hogyan lehet zökkenőmentesen, nyugodt, kellemes légkörben együtt dolgozni. Ha elszabadul a pokol, a munka minősége is romlik. Melyek az elviselhetetlen tulajdonságok, amelyek akadályozhatják a közös munkát?

Irigység

Nincs annál rosszabb, mint amikor az ember szembesül azzal, hogy a kollégák irigyek elért sikereire, eredményeire. Az irigységnek addig nincs kellemetlen hozadéka, amíg jószándékkal párosul. Ha arra ösztönzi kollégádat, hogy jobban hajtson, vagy megpróbálja felvenni veled a versenyt, és ez a cég hasznára válik, nem kell tartanod tőle. Ám amikor az irigység rosszindulattal párosul, és a sárguló kolléga keresztbe tesz a másiknak, mindent elkövet, hogy a sikeres munkatársat bosszantsa, akadályozza, lépni kell. A legegyszerűbb, ha ilyenkor négyszemközt elbeszélgetsz a rosszindulatú munkatárssal, hátha kiderül, hogy tévesen ítélt meg, és rájön, hogy nincs miért irigykednie. Ha a beszélgetés nem vezet eredményre, kikérheted a többi kolléga véleményét, végső esetben pedig fordulj a főnökhöz. Ám arra ügyelj, hogy tárgyilagosan, és ne indulatosan tálald mondandódat.

Önfejűség

© HVG
Nem hallgatsz másra, úgy gondolod, mindig neked van igazad, és ha nem, legfeljebb betörik a fejed? Ne csodálkozz, ha kollégáid nem keresik a társaságodat, és kihagynak a közös programokból. A túlzott önfejűség, ha mindig mész a saját fejed után, és nem hallgatod meg a többiek tanácsát, előbb-utóbb ellened fordítja még azokat is, akikkel különben jól kijössz. Nem árt, ha véleményedhez tűzön-vízen át ragaszkodsz, ám eljön a pillanat, amikor érdemes háttérbe szorítanod saját véleményedet. Ha kollégáiddal közösen dolgoztok egy projekten, a csapatmunkát helyezd előtérbe, és légy kompromisszumkész. A túlzott önfejűség a közös munka kárára válhat.

Harapós kedv, agresszió

„Ne szólj hozzá, ma megint nem lehet beszélni vele” – a kolléga, aki állandó rosszkedvéről híres, mindenkit elriaszt maga mellől. Különösen, ha rosszkedve agresszióval párosul, és ilyenkor néhány keresetlen szóval mindenkit elzavar maga mellől. Ilyenkor az ember egy darabig tűr, aztán hasonló hangnemben válaszol. Ahhoz, hogy a munkahelyi hangulat ne zuhanjon fagypont alá, érdemes felvilágosítani a harapós kollégát arról, hogy viselkedése bántó, és rossz hatással van a többiekre. Ha nem tudtok a lelkére beszélni, sőt, a főnökre sem hallgat – elküldeni pedig nem lehet, mert munkája a cég hasznára van –, próbáljátok meg rábeszélni, hogy az iroda egyik félreeső zugába helyezze át székhelyét, minél távolabb a kollektívától. Ekkor talán átértékeli a helyzetet, és a közeljövőben visszafogja magát.

Kapzsiság

A kolléga, aki mindent magának akar – a legjobb helyet az irodában, a céges ajándékokat és a legizgalmasabb munkákat –, általában nem szerez magának sok barátot. Ahhoz, hogy egy kapzsi munkatárssal ki tudj jönni, önfegyelemre és türelemre van szükség. A siker utáni hajsza megszállottá tehet bárkit. Ha ilyenkor különösen nehéz feladattal szembesül a „mohó” kolléga, aminek során számtalan akadályt kell leküzdenie, és közben néhányszor elbotlik – szembesül saját korlátaival –, van esély rá, hogy visszavesz az arcából. Ha a nehézségek sem rettentik vissza attól, hogy elérjen valamit, érdemes elbeszélgetni vele, megkérdezni tőle, hogyan látja saját magát, és mit gondol, hogyan vélekednek róla a többiek.

Nemtörődömség

„A munka megvár, nem szalad el. Ha annyira fontos, majd megcsinálja más” – a hanyag nemtörődömség láttán a legtöbb kollégának – különösen, akik megfeszített tempóban dolgoznak – kinyílik a bicska a zsebében. Nem baj, ha valaki laza, de ha a munkát háttérbe szorítja, csak hogy jobban érezze magát, és arra vár, hogy majd más dolgozik helyette, nem árt felvilágosítani a helyzetéről. Jó ha tudja, hogy senki sem fog túlórázni a kedvéért, és ha határidős munkával csúszik, neki kell tartania a hátát. Előfordulhat, hogy a szép szó nem használ, ilyenkor a főnökön a sor: a munkaadó szava szent, és ha elégedetlensége a (csökkenő) fizetésén is meglátszik, a lusta kolléga minden bizonnyal összekapja magát.
 

 


hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://celliallaskeresok.blog.hu/api/trackback/id/tr89672443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása