Kérdése van? Álláslehetőséget kínálna? Keressen! 06-30/581-72-16, bojtor.ildiko.mail@gmail.com

celli álláskeresők

celli álláskeresők

Állásinterjú? ... Mit ne....

2008. szeptember 17. - Cell-B.I.A.

Tabuk: mit ne ejts ki a szádon az állásinterjún?

2008. augusztus 13. 06:45 | Utolsó módosítás:2008. augusztus 14. 00:16

 

Hiába a tökéletes önéletrajz, a referenciák, ha az interjúztatóra nem teszel jó benyomást. A túl közvetlen jelölt riasztóan hat, ahogy az indiszkrét jelentkező is, aki azonnal tudni akarja, a felvételi beszélgetésen nyújtott teljesítményével lekörözte-e versenytársait. Tanácsok.

Ahhoz, hogy az állásinterjún sikerrel vedd az akadályokat, át kell esned a legkellemetlenebb feladaton: meg kell nyerned az interjúztatót. Ugyanis ő az összekötő kapocs, rajta keresztül juthatsz el a munkaadóig. Akadnak cégek, ahol a felvételiztető (HR-es) szabadkezet kap, csak rajta múlik, hogy ki kerül a munkaadó szeme elé, kié lesz a meghirdetett poszt. (Olyan vállalatok is vannak, ahol a HR-es csak apró láncszem, a végső döntést személyzetis ügyekben is a felsővezető hozza meg.) Ahhoz, hogy ne puskázd el esélyeidet már az első körben, nem árt, ha tudod, hogy mit kell elkerülnöd.

Ne légy túláradóan barátságos!

© sxc.hu
Az interjúztatók annak ellenére, hogy a munkaadó érdekeit képviselik, általában korrekt, jóindulatú szakemberek, akik kellő távolságtartással szemlélik a jelölteket. (Kivételek persze vannak, ahogy kivételes helyzetek is, mint a stresszinterjú, amikor az interjúztató feladata, hogy megszorongassa a jelöltet, kellemetlen kérdéseket tegyen fel, hogy kiderüljön, az alany hogy viselkedik stresszhelyzetben, hogyan oldja meg a felmerülő problémákat.) Éppen ezért pontos, lényegretörő kérdésekre számíthatsz, és profizmusra - szakmai szempontok szerinti mérlegelésre -, ha a kiválasztásra kerül sor. Mi a legjobb taktika? Hogyan tehetsz jó benyomást az interjúztatóra?

Légy visszafogott, ugyanakkor határozott. Pontos, tömör válaszokat adj, és ügyelj arra, hogy ne üss meg túl barátságos hangot – ha az interjúztató sem teszi azt. A barátkozásnak nincs helye egy felvételi beszélgetésen, ahogy a szóvicceknek, a tréfás vagy személyes történeteknek sem. Ne tévesszen meg, ha az interjúztató mosolyog! A gesztus valószínűleg bátorítás, nem pedig jelzés, hogy közelebbi kapcsolatba szeretne kerülni veled.

Ne használd ki az interjúztatót!

Ne építs arra, hogy az interjúztató majd beajánl, és a főnök tárt karokkal vár. Hozd a legjobb formádat, hogy  tudásod, szakmai ismereteid meggyőzzék a személyzetis kollégát, te vagy a megfelelő jelölt az adott posztra. A HR-esek nem jótékony céllal vesznek részt az interjún, nem azért vannak ott, hogy a jelentkezők útját egyengessék, tanácsot adjanak nekik, legközelebb hogyan írják meg önéletrajzukat, vagy melyik céghez jelentkezzek, ha gyors előmenetelre vágynak. A vállalatról, a céges kultúráról, etikettről vagy leendő munkakörödről kérdezhetsz, de ha kétségeid vannak - hogyan pályázz meg egy állást -, még a felvételi beszélgetés előtt keress fel egy tanácsadót.

Soha ne kérd az interjúztatót arra, hogy szóljon pár jó szót az érdekedben a főnöknél, vagy adjon át neki egy üzenetet, az interjúztató nem szóvivő! Ha rátermett vagy, úgyis továbbjutsz, ám azzal, ha protekció reményében kuncsorogsz, csak lejáratod magad.

Ne bízz egyéni bánásmódban, valószínűleg nem te vagy az egyetlen, aki jelentkezett az állásra. Az interjúztató úgyis szakmai szempontok szerint dönt, nem személyes szimpátia alapján – noha az is sokat nyom a latban, hogy a jelölt hogyan tudja eladni magát.

Ne légy indiszkrét!

Bármennyire szeretnéd tudni, esélyes vagy-e arra, hogy megkapd az állást, ne kérdezd meg a felvételi beszélgetésen, hogy akad-e rajtad kívül olyan jelölt, aki labdába rúghat. Az interjúztató úgysem  ad információt a felvételi beszélgetésekről, sem a vetélytársaidról (vagy arról, ők hogyan szerepeltek). Ha nagyon kíváncsi vagy, néhány diszkrét kérdéssel előrukkolhatsz: rajtad kívül aznap meghallgatnak-e más jelölteket is, összesen hányan jelentkeztek a meghirdetett posztra. Ne kérdezz rá kerek perec, hogy te leszel-e a befutó! Ne sürgesd az interjúztatót, mert ebben a helyzetben ő diktálja a feltételeket.

 


hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://celliallaskeresok.blog.hu/api/trackback/id/tr59668006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása